COVID-19: Wat te doen met medicatie als u (mogelijk) een COVID-19 infectie hebt?

COVID-19: Wat te doen met medicatie als u (mogelijk) een COVID-19 infectie hebt?

Voor de myasthene syndromen geldt dat pyridostigmine en 3,4 diaminopyridine geen invloed hebben op het immuunsysteem. Deze medicatie kunt u dus altijd blijven doorgebruiken, ook als u ziek wordt.

Het algemene advies is bij (zeer) geringe klachten de medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken door te gebruiken. Bij ernstige infecties (die bijvoorbeeld een ziekenhuis opname vergen) kunnen de medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken tijdelijk worden gestopt/verlaagd door uw behandelend arts. Stop niet zonder overleg met uw arts met de medicatie, gezien de risico’s van een opvlamming.

Diverse medicijnen (zie boven) kunnen door het werkingsmechanisme zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties.  Bij een matig tot ernstige infectie, gekenmerkt door nieuwe luchtwegklachten met toenemende kortademigheid en/of koorts, raden wij u aan uw volgende dosering medicatie die het immuunsysteem onderdrukt uit te stellen totdat u contact heeft gehad met uw (huis)arts.

LET OP!: Dit geldt niet voor prednis(ol)on. De prednis(ol)on dosering mag u nooit zonder overleg met uw arts overslaan. Afhankelijk van de dosis Prednis(ol)on die u gebruikt kan het zelfs noodzakelijk zijn deze dosis tijdelijk te verhogen bij perioden van ernstige ziekte (een zogenaamd stress-schema). Ook dit dient altijd te gebeuren in overleg met uw (huis)arts.

 

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames