Wat kan ik verwachten als ik de diagnose myasthenie heb gekregen?

Wat kan ik verwachten als ik de diagnose myasthenie heb gekregen?

Myasthenie is zelden een levensbedreigende ziekte. Het verloop van myasthenie is grillig en daarom moeilijk te voorspellen. De klachten kunnen in de eerste drie tot vijf jaar verergeren, maar worden daarna vaak min of meer stabiel. Verschillende factoren kunnen zorgen voor een tijdelijke verergering van spierzwakte. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een infectie of bij vermoeidheid door slaapgebrek of veel stress.
Door behandeling kunnen de klachten van spierzwakte verminderd worden. Bij sommige patiënten slaat de behandeling snel aan, terwijl bij anderen verschillende medicijnen geprobeerd moeten worden voordat de klachten onder controle zijn.

De impact van de ziekte kan per persoon sterk verschillen. Sommige mensen krijgen alleen te maken met spierzwakte in hun gezicht, maar ondervinden daarvan wel veel hinder in hun sociale functioneren. Anderen hebben vooral zwakte in de arm- en beenspieren en worden daardoor vooral in hun mobiliteit beperkt. De gevolgen voor het dagelijks leven en de sociale contacten hangen ook af van de gebruikelijke dagelijkse activiteiten en de leeftijdsfase van de patiënt.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames