Wat kan een revalidatiearts doen bij myasthenie?

Wat kan een revalidatiearts doen bij myasthenie?

Een revalidatiearts van een spierziekterevalidatiecentrum kan iemand met myasthenie adviseren wanneer de spierverzwakking duidelijke gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand zijn benen niet meer kan optillen, of als iemand klachten heeft in de schouder- of nekspieren, armen of wervelkolom. De revalidatiearts helpt om zo veel mogelijk zelfstandigheid te behouden.

De revalidatiearts let op:

  • lichamelijke aspecten: het verloop van de ziekte en mogelijke toekomstige problemen.
  • zelfredzaamheid: hulpmiddelen die nodig zijn voor de uitvoering van dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld een orthopedische beugel, een loophulpmiddel, aangepaste huishoudelijke apparatuur, een aangepaste bureaustoel of een zitje in de douche;
  • psychische en maatschappelijke aspecten: leren leven met myasthenie bij uzelf, uw partner of uw kind. Maatschappelijke, psychologische of pedagogische begeleiding kan nodig zijn voor schoolgaande kinderen met beperkingen of voor volwassenen die door hun aandoening problemen ervaren op hun werk of in hun relatie.

Wanneer het nodig is, betrekt de revalidatiearts andere behandelaars bij de behandeling en begeleiding, bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of psycholoog, maatschappelijk werker of orthopedagoog van het revalidatiecentrum, of een zorgverlener uit uw eigen omgeving.
Voor de behandelingen die u nodig heeft, wordt samen met u een behandelplan opgesteld.
U vindt spierziekterevalidatiecentra die in myasthenie gespecialiseerd zijn in de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames