Wat zijn de aandachtspunten bij zwangerschap en bevalling?
Myasthenia gravis

Wat zijn de aandachtspunten bij zwangerschap en bevalling?

Het verschilt per vrouw met myasthenie of de klachten tijdens een zwangerschap verergeren, hetzelfde blijven of juist minder worden.

Een verergering van de klachten komt het meest voor tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Daarna verminderen de klachten of zijn ze hetzelfde als voor de zwangerschap.
Mestinon kan tijdens de zwangerschap gewoon gebruikt worden. Prednison in principe ook, maar liever niet in de eerste drie maanden. Deskundigen raden het gebruik van azathioprine tijdens de zwangerschap niet af, maar adviseren een zo laag mogelijke dosis. Voor zover mogelijk wordt geadviseerd rondom de conceptie en in de eerste maanden met azathiopine te stoppen. Andere middelen, zoals cyclofosfamide en methotrexaat, worden tijdens de zwangerschap ontraden. Toediening van IVIg en plasmaferese kunnen wel tijdens de zwangerschap plaatsvinden.

Pasgeboren kinderen van moeders met myasthenie hebben een kleine kans (10-15%) dat ze voorbijgaande ‘neonatale’ myasthenie hebben. Deze kinderen worden tijdelijk behandeld met cholinesteraseremmers. Met het oog op deze complicatie is het wenselijk dat vrouwen met myasthenie in het ziekenhuis bevallen zodat de baby goed in de gaten gehouden kan worden.
Na de bevalling kunnen de verschijnselen van myasthenie in de eerste drie maanden tijdelijk erger worden. Daarom hebben veel vrouwen extra rust en soms thuiszorg nodig.

Over borstvoeding moet overlegd worden met de arts wanneer de moeder andere medicijnen dan Mestinon of prednison gebruikt. Bij zwakke arm-, schouder- en nekspieren kan tijdens het geven van borstvoeding hulp of een hulpmiddel nodig zijn. De kraamhulp, ergotherapeut of revalidatiearts kan hierover advies geven.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames