Verschijnselen bij LEMS

Bij Lambert-Eaton Myastheen Syndroom (LEMS) maakt het lichaam antistoffen tegen bepaalde eiwitten (calciumkanalen) op de zenuwuiteinden, ook wel VGCC genoemd. Het gevolg is dat de zenuwen hun signalen niet goed aan de spieren kunnen doorgeven. De verdeling van de spierzwakte is bij LEMS anders dan bij andere vormen van myasthenie. LEMS veroorzaakt vooral spierzwakte in de bovenbenen. Daarnaast treden bij LEMS ook stoornissen in het onwillekeurige zenuwstelsel op. Symptomen hiervan zijn: droge ogen, droge mond, obstipatie, erectiestoornissen en een licht gevoel in het hoofd bij opstaan.

Welke verschijnselen (symptomen) horen bij LEMS?
Bij LEMS valt vooral de spierzwakte in de bovenbenen op. Dit verschijnsel wordt erger na inspanning. Het gevolg kan zijn dat iemand moeite heeft met traplopen, onzeker of waggelend gaat lopen en gemakkelijk valt.
Bij ernstigere vormen van LEMS kan ook spierzwakte in de bovenarmen, het gezicht en de oogspieren voorkomen. Als daarbij ook hangende oogleden, dubbelzien of problemen met spreken en slikken voorkomen, lijkt LEMS op myasthenia gravis met antistoffen tegen acetylcholinereceptoren (AChR-MG).

Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames