Verbeteren van de behandeling met pyridostigmine (Mestinon©) en amifampridine bij patiënten met myasthenia gravis
Deelname niet meer mogelijk Onderzoek afgerond

Verbeteren van de behandeling met pyridostigmine (Mestinon©) en amifampridine bij patiënten met myasthenia gravis

Pyridostigmine (ook wel bekend onder de merknaam Mestinon) is vaak het eerste geneesmiddel waar patiënten met myasthenia gravis mee starten. In de praktijk merken we dat patiënten verschillend reageren op pyridostigmine; de één heeft al heel goed effect bij lage doseringen en de ander heeft veel hogere doseringen nodig voor hetzelfde effect. Hetzelfde geldt voor bijwerkingen; de één ervaart al snel veel bijwerkingen terwijl de ander pyridostigmine heel goed verdraagt. Hoe goed pyridostigmine nou daadwerkelijk werkt in een patiëntengroep en hoe vaak bijwerkingen voorkomen, weten we niet.
Amifampridine is een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van ziekten die op myasthenia gravis lijken. Het wordt nu alleen heel soms op proef voorgeschreven aan patiënten met myasthenia gravis. We weten niet hoe goed amifampridine werkt als het toegevoegd wordt aan de standaardbehandeling met pyridostigmine. Tot dusver is dit medicijn niet op grotere schaal getest bij patiënten met myasthenia gravis.

In dit onderzoek willen we bekijken hoe goed pyridostigmine en amifampridine werken. We vergelijken beide medicijnen met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.
Als u meedoet aan het onderzoek zullen we eerst pyridostigmine vergelijken met een placebo. Als uit de testen blijkt dat uw myasthenia gravis nog onvoldoende goed onder controle is met de medicatie die u nu gebruikt vergelijken we daarna 2 doseringen amifampridine met placebo als toevoeging op de behandeling met pyridostigmine.

Voor dit onderzoek zoeken wij deelnemers met Myasthenia Gravis van 18 jaar of ouder die nu pyridostigmine (Mestinon) gebruiken. Wilt u meer informatie over dit onderzoek, dan kunt u mailen naar myasthenie@lumc.nl.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames