Vaccinaties en myasthenie

Vaccinaties en myasthenie

Vaccinaties tegen influenza en COVID-19

Het RIVM maakt onderscheid tussen een “medische risicogroep” en een “medische hoogrisicogroep” op basis van een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19. Zie de website Risicogroepen en COVID-19 | RIVM
Voor de griepvaccinatie wordt géén verschil gemaakt tussen medisch hoogrisicogroepen en medisch risicogroepen, zoals bij de COVID-19-vaccinatie.

Medische risicogroep

Alle patiënten met myasthenie vallen in de medische risicogroep en komen daarom in aanmerking voor de griepvaccinatie én COVID-19-vaccinatie. Patiënten worden (jaarlijks) opgeroepen via de huisarts en gevaccineerd binnen de reguliere najaarsronde.

Medische hoogrisicogroep

Daarnaast zijn er patiënten met myasthenie die vallen onder de medische hoogrisicogroep.

Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Patiënten met myasthenie die (ernstige) klachten hebben van de ademhaling
  • Patiënten die behandeld worden met bepaalde afweeronderdrukkende medicijnen:
    • Rituximab
    • Cyclofosfamide
    • Azathioprine of mycofenolaatmofetil (Cellcept) in combinatie met een ander afweeronderdrukkend medicijn

Deze groep kan ook buiten de najaarsronde tegen COVID-19 worden gevaccineerd én er kan een reden zijn voor een extra vaccinatie tegen COVID-19. Afhankelijk van het soort afweeronderdrukkend medicijn kan er een minder sterke afweerreactie zijn na vaccinatie.
Valt u in deze hoogrisicogroep? Neem dan contact op met uw behandelend neuroloog om te bespreken of een extra vaccinatie nodig is.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames