Omdat spierziekten zeldzaam zijn, hebben niet alle neurologen evenveel kennis van en ervaring met deze ziekten opgebouwd. Een neuroloog die gespecialiseerd is in spierziekten heeft die kennis en ervaring wel. Deze neuroloog kan er ervoor zorgen dat iemand alle medisch specialistische zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, en dat die zorg goed is afgestemd op de persoonlijke situatie.
Een neuroloog speelt vaak een centrale rol in het organiseren van de professionele zorg die iemand bij myasthenie nodig kan hebben.
De neuroloog stelt de diagnose myasthenie of verwijst daarvoor naar het expertisecentrum myasthenieën.
De neuroloog houdt het verloop van het ziekteproces in de gaten. Hoe vaak iemand een controleafspraak heeft bij de neuroloog hangt af van de ernst en het verloop van de klachten of problemen. Meestal is één keer per jaar voldoende.
De neuroloog kan verwijzen naar andere specialisten zoals een longarts. In sommige ziekenhuizen maakt de neuroloog deel uit van het spierziekterevalidatieteam en verwijst de neuroloog ook direct naar de fysiotherapeut of ergotherapeut van dat team.
In alle academische ziekenhuizen werken neurologen die goed op de hoogte zijn van spierziekten. Zij kunnen verwijzen of overleggen met collega’s die gespecialiseerd zijn in een bepaalde spierziekte, zoals de artsen van het expertisecentrum myasthenieën in het LUMC in Leiden.