Behandeling van MG

Myasthenie is nog niet te genezen, maar de verschijnselen zijn wel goed te behandelen.
De behandeling is een kwestie van maatwerk. Het is belangrijk een balans te vinden tussen het goed behandelen van de myasthenie en zo min mogelijk bijwerkingen krijgen van de gebruikte medicatie.

Myasthenie kan op verschillende manieren behandeld worden:

De laatste jaren zijn er twee groepen nieuwe geneesmiddelen onderzocht voor de behandeling van MG. Dat zijn complementremmers en FcRn-blokkers.

Hoe kan vermoeidheid bij myasthenie worden behandeld? 

Vermoeidheid komt veel voor bij mensen met myasthenie. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Ook zijn er geen behandelingen waarvan het nut wetenschappelijk is vastgesteld.

Soms kan fysiotherapie helpen om in een goede conditie te komen of te blijven. Om overbelasting van de spieren te voorkomen kan fysiotherapie ook helpen bij het aanpassen van het dagelijkse activiteitenpatroon.

Hoe kan spierzwakte in de rug- en nekspieren behandeld worden? 

De algemene behandeling voor myasthenie heeft ook een positief effect op de spieren in de rug en nek.

Hoe kan spierzwakte in handen, armen en benen behandeld worden?

De algemene behandeling voor myasthenie heeft ook een positief effect op de spieren in de handen, armen en benen.
Fysiotherapie heeft geen direct effect op de spierzwakte die door myasthenie veroorzaakt wordt, maar kan soms wel helpen om de algehele lichamelijke conditie op peil te houden of weer op te bouwen.

Hoe kunnen problemen met spreken behandeld worden?

Spraakklachten zijn het gevolg van verzwakte mond- en keelspieren. De algemene behandeling voor myasthenie heeft ook een positief effect op de spieren die betrokken zijn bij het spreken.

Hoe kunnen slik- en kauwklachten behandeld worden? 

Slik- en kauwklachten zijn het gevolg van verzwakte mond- en keelspieren. De algemene behandeling voor myasthenie heeft ook een positief effect op de slik- en kauwspieren.

Hoe kunnen oogklachten, zoals hangende oogleden en dubbelzien, behandeld worden? 

Bij myasthenie wisselt dit soort oogklachten meestal sterk en zijn oogklachten het beste met medicatie te behandelen. De algemene behandeling voor myasthenie heeft ook een positief effect op de ogen.
Daarnaast zijn er enkele behandelmogelijkheden specifiek gericht op het verminderen van oogklachten.
Tegen dubbelzien kan het afdekken van een oog met een ooglapje soms tijdelijk helpen.
Wanneer de oogspierafwijking vrij constant is, kan een prismabril helpen om het zicht te corrigeren.
Bij hangende oogleden (ptosis) kan een bril met speciale haakjes aan de binnenkant van het montuur een oplossing zijn.

Een oogarts kan meestal niet veel doen zolang de oogklachten instabiel zijn. Een overhangend bovenooglid kan operatief gecorrigeerd worden als de ptosis langere tijd hetzelfde blijft. Een risico van de operatie is dat het oog te ver open komt te staan waardoor het hoornvlies uitdroogt en geïrriteerd raakt.
Een operatie aan de oogspieren heeft over het algemeen geen zin omdat de klachten van dubbelzien sterk wisselen, zowel in ernst als in de kijkrichtingen waarbij dubbelzien optreedt. Bij ernstige oogspierzwakte die constant is en waar andere middelen niet meer helpen kan een operatie wel overwogen worden.

Hoe kunnen ademhalingsproblemen bij myasthenie behandeld worden? 

Als de spieren die bij de ademhaling betrokken zijn zwakker worden door de myasthenie kan dit leiden tot kortademigheid.

Een lichte kortademigheid na inspanning is geen reden tot grote zorg. Maar als iemand ook in rust het gevoel heeft onvoldoende te kunnen ademen, is dat reden om direct contact op te nemen met de behandelend arts. Andere tekenen van ademzwakte kunnen zijn: ’s ochtends wakker worden met hoofdpijn, niet goed plat kunnen liggen of slapen. Ademhalingsproblemen door de myasthenie worden vrijwel altijd behandeld met medicijnen.

Hoe kunnen maag- en darmklachten bij myasthenie behandeld worden?

De belangrijkste oorzaak van maag- en darmklachten bij myasthenie is een bijwerking van het gebruik van pyridostigmine (Mestinon).

Bij hogere doseringen pyridostigmine kunnen patiënten last krijgen van darmkrampen en kunnen zij vaker ontlasting hebben of dunnere ontlasting hebben.
Meestal wordt dan bekeken of het mogelijk is de dosis medicijnen te verlagen of minder snel op te bouwen. Een enkele keer kan het zinvol zijn om een middel voor te schrijven dat de darmactiviteit vermindert, bijvoorbeeld loperamide.

Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames