Wat houdt een thymectomie in en wanneer is die nodig?

Wat houdt een thymectomie in en wanneer is die nodig?

Een thymectomie is een operatie waarbij de zwezerik (thymus) wordt verwijderd. Dit kleine orgaan zit achter het borstbeen. Het speelt in de vroege kinderjaren een belangrijke rol in het ‘opleiden’ van de afweercellen, maar lijkt op volwassen leeftijd geen functie meer te hebben.
Bij AChR-myasthenie blijkt er een verband te zijn tussen een gezwel in de thymus (thymoom) en de aanmaak van afweerstoffen tegen de acetylcholinereceptor die zorgt voor overdracht van signalen van de zenuwen naar de spieren. Een operatie is dan noodzakelijk om het gezwel te verwijderen.

Uit onderzoek blijkt dat het weghalen van de thymus ook nuttig is als daar geen gezwel in zit. De myasthenieklachten kunnen na verloop van tijd afnemen. Soms gebeurt dat binnen maanden, maar soms ook pas na een jaar. De beste resultaten worden geboekt bij jonge mensen met gegeneraliseerde zwakte en AChR-antistoffen waarbij de myasthenie nog niet heel lang bestaat (3-5 jaar).

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames