Wat is AChR-MG? 

Wat is AChR-MG? 

AChR is de afkorting van acetylcholinereceptor. Bij AChR-myasthenia gravis (AChR-MG) beschadigen antistoffen receptoren op het oppervlak van de spiervezel. Deze receptoren dienen om signalen door te geven van de zenuw naar de spier. Het zenuwuiteinde vlakbij de spier geeft acetylcholine af. Deze stof steekt over van de zenuwcel naar de spiercel en bindt daar aan de AChR. Daardoor wordt de spier geactiveerd en trekt hij samen.
De AChR-antistoffen verstoren dit proces. De meeste patiënten met AChR-MG krijgen eerst last van dubbelzien of hangende oogleden. Bij ongeveer 10% blijft de ziekte beperkt tot de oogspieren, bij de anderen breidt de myasthenie zich uit naar andere spieren.

AChR-MG kan op elke leeftijd optreden, maar komt op jonge leeftijd (onder de 50 jaar) meer voor bij vrouwen dan bij mannen en op latere leeftijd meer bij mannen.

Thymus tumor
Ongeveer 15% van de patiënten met AChR-MG heeft een thymoom. Dit is een kwaadaardige tumor van de zwezerik.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames