Welke verschijnselen (symptomen) horen bij myasthenie?

Welke verschijnselen (symptomen) horen bij myasthenie?

Myasthenie betekent letterlijk spierzwakte. Het volume van de spieren blijft bij deze ziekte meestal in stand, omdat er geen spierweefsel verloren gaat.
Door myasthenie functioneren de spieren in het gezicht (ogen, mond, kin), in nek en keel en/of in armen en benen niet goed.

De meest opvallende verschijnselen van myasthenie zijn:

  • zakkende oogleden en dubbelzien;
  • weinig uitdrukking in het gezicht (mimiek);
  • kauw- en slikproblemen, bijvoorbeeld verslikken;
  • problemen met het gebruik van de armen, handen, bijvoorbeeld bij het haren wassen of het scheren;
  • moeilijk opstaan uit een stoel, moeilijk traplopen;
  • sneller moe zijn;
  • ademhalingsproblemen (alleen als de zwakte erg uitgebreid is).

Deze verschijnselen komen bijna nooit allemaal tegelijk bij dezelfde persoon voor. Ook kunnen de verschijnselen bij dezelfde persoon gedurende de dag sterk wisselen. Meestal zijn mensen met myasthenie ’s morgens op hun best en verergert de spierzwakte in de loop van de dag. Na een rustpauze herstelt de spierkracht zich grotendeels.

Pijn en vermoeidheid
De spierzwakte leidt op zich niet tot pijn, maar pijn kan wel het gevolg zijn van overbelasting van de getroffen spieren en van andere spieren die de spierzwakte moeten compenseren.
Klachten over vermoeidheid komen vaak voor bij myasthenie. Dit lijkt voor een belangrijk deel los te staan van de ernst van de spierzwakte. Waarschijnlijk heeft deze vermoeidheid meerdere oorzaken.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames