Welke vormen van myasthenie bestaan er? 

Welke vormen van myasthenie bestaan er? 

Er bestaan verschillende vormen van myasthenie. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen de auto-immuun vormen en de genetische of congenitale vorm. Het expertisecentrum myasthenieën richt zich op alle vormen van myasthenie.

Auto-immuun myasthenie wordt veroorzaakt door antistoffen. Momenteel zijn vier verschillende antistoffen bekend die myasthenie kunnen veroorzaken, namelijk antistoffen tegen: AChR, MuSK, LRP4 en VGCC. Myasthenie met AChR-antistoffen, ook AChR-MG genoemd, komt veruit het meeste voor. Patiënten met VGCC-antistoffen vormen een aparte groep. Deze ziekte wordt ook aangeduid met de naam Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS).

In Nederland is van ongeveer tweeduizend mensen bekend dat ze AChR-MG hebben. Ongeveer 100 mensen hebben MuSK-MG en een even groot aantal mensen heeft LEMS. Hoeveel mensen in Nederland LRP4-MG hebben is niet bekend omdat deze variant pas recent ontdekt is.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames