Wat kan een in spierziekten gespecialiseerd revalidatiecentrum doen voor iemand met myasthenie?
Omdat spierziekten zeldzaam zijn, hebben niet alle revalidatiecentra evenveel kennis van en ervaring met deze ziekten opgebouwd.
Een spierziekterevalidatiecentrum heeft die kennis en ervaring wel en kan daardoor helpen bij het verminderen van en omgaan met de gevolgen van de spierziekte in het dagelijks leven. Uitgangspunt daarbij is dat iemand zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en werken.
Wat kan een revalidatiearts doen bij myasthenie?
Een revalidatiearts van een spierziekterevalidatiecentrum kan iemand met myasthenie adviseren wanneer de spierverzwakking duidelijke gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand zijn benen niet meer kan optillen, of als iemand klachten heeft in de schouder- of nekspieren, armen of wervelkolom. De revalidatiearts helpt om zo veel mogelijk zelfstandigheid te behouden.
De revalidatiearts let op:
- lichamelijke aspecten: het verloop van de ziekte en mogelijke toekomstige problemen.
- zelfredzaamheid: hulpmiddelen die nodig zijn voor de uitvoering van dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld een orthopedische beugel, een loophulpmiddel, aangepaste huishoudelijke apparatuur, een aangepaste bureaustoel of een zitje in de douche;
- psychische en maatschappelijke aspecten: leren leven met myasthenie bij uzelf, uw partner of uw kind. Maatschappelijke, psychologische of pedagogische begeleiding kan nodig zijn voor schoolgaande kinderen met beperkingen of voor volwassenen die door hun aandoening problemen ervaren op hun werk of in hun relatie.
Wanneer het nodig is, betrekt de revalidatiearts andere behandelaars bij de behandeling en begeleiding, bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of psycholoog, maatschappelijk werker of orthopedagoog van het revalidatiecentrum, of een zorgverlener uit uw eigen omgeving.
Voor de behandelingen die u nodig heeft, wordt samen met u een behandelplan opgesteld.
U vindt spierziekterevalidatiecentra die in myasthenie gespecialiseerd zijn in de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland.
Wat kan een fysiotherapeut doen voor iemand met myasthenie?
Een fysiotherapeut kan iemand met myasthenie helpen op een verantwoorde manier in beweging te blijven en de conditie op peil te houden of te herstellen.
Via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland kunt u een fysiotherapeut vinden die weet wat myasthenie inhoudt, en die zich bewust is van de risico’s van overbelasting van de spieren.
Eventueel kan de fysiotherapeut een collegiaal consult aanvragen bij het expertisecentrum myasthenieën.
Wat kan een ergotherapeut doen voor iemand met myasthenie?
Een ergotherapeut kan iemand met myasthenie leren hoe hij de dagelijkse activiteiten kan blijven uitvoeren ondanks spierklachten, vermoeidheid en andere beperkingen. Ook kan een ergotherapeut adviseren over hulpmiddelen, aanpassingen in uw woning en het inschakelen van thuiszorg.
Via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland kunt u een ergotherapeut vinden die weet wat myasthenie inhoudt. Eventueel kan de ergotherapeut ook een collegiaal consult aanvragen bij het expertisecentrum myasthenieën.
Wat kan een logopedist doen voor iemand met myasthenie?
MG is een ziekte met wisselende spierzwakte. Dat gaat vaak gepaard met zwakte van de spraak- en slikspieren. Een logopedist kan iemand met myasthenie helpen om te gaan met deze slik- en spraakproblemen.
Via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland kunt u een logopedist vinden die weet wat myasthenie inhoudt. Eventueel kan de logopedist via deze website een collegiaal consult aanvragen bij het expertisecentrum myasthenieën.
Wat kan een psycholoog of maatschappelijk werker doen voor iemand met myasthenie?
Een psycholoog kan iemand met gesprekken helpen bij het omgaan met de emotionele en sociale gevolgen van myasthenie.
Zo nodig kan een psycholoog ook met de partner of andere gezinsleden bespreken hoe zij het beste kunnen omgaan met veranderingen in hun leven die samenhangen met de ziekte.
Een maatschappelijk werker kan praktisch en emotioneel steunen bij het verwerken van de ziekte en het omgaan met de gevolgen voor de relatie met familieleden, vrienden, kennissen en collega’s. Zo nodig kan een maatschappelijk werker ook helpen met het aanvragen van voorzieningen en aanpassingen.