Aandachtspunten in de zorg

In de zorg voor mensen met myasthenie is aandacht nodig voor vier onderwerpen waarbij in verband met spierzwakte extra risico’s kunnen ontstaan:

  • medicijnen die beter vermeden kunnen worden omdat ze de klachten kunnen verergeren, zoals middelen tegen infecties en tegen reuma, middelen die effect hebben op hart en bloedvaten of op het centrale zenuwstelsel, en een aantal andere middelen, waaronder contrastvloeistoffen die bij radiologie worden gebruikt;
  • in spoedgevallen moet een cholinerge crisis worden uitgesloten, de respiratoire functie (ademhaling) goed gecontroleerd worden en vroeg worden ingegrepen bij tekenen van respiratoire insufficiëntie, bijvoorbeeld door iemand over te brengen naar de intensive care (IC);
  • de ontwikkeling van longkanker bij LEMS;
  • de invloed van myasthenie tijdens een zwangerschap en na de bevalling. Aandacht voor de bijwerkingen van medicatie die gebruikt wordt door vrouwen die zwanger willen worden.

 

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames